TISİAD'DAN IRAK ÇIKARMASI

Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) yönetimi Erbil'e yaptığı 3 günlük gezide önemli çalışmalara imza attı.

8.03.2014 17:58:31 0
TISİAD

Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) yönetimi Erbil’e yaptığı 3 günlük gezide önemli çalışmalara imza attı.

 Gezide; TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç, Başkan Yardımcıları Can Erkan Gencay, Serhat Yüce, Sayman Şeyhmus Kayar ve Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Zahir Irmak ile Habib Kamış beraberliğinde çeşitli temaslarda bulundu.

Öncelikle Türkiye Erbil Ticaret Ateşesi Sayer Erbil’i ziyaret eden heyet daha sonra; Erbil Ticaret Odası Başkanı Dara Jalıl Al-Kayat, Irak İşadamları Birliği Genel Başkanı Hars M. Altayyar, Irak İşadamları Birliği Erbil Şube Başkanı Shwan A. Jawhr, Türkiye Evrensel İşverenler Derneği Başkanı Renas Elçi, Kürdistan Yatırımcılar Kurumu Başkanı Ahmed Rekanı ve Türkiye-Irak Yatırımcılar Kurulu (TIBIA) Başkan Vekili Saad Kerim’i ziyaret etti. Heyet ayrıca Irak’ın en büyük çelik fabrikası olan Erbil Steel Company ve işadamı Ramazan Öz’ün kurduğu Yörük Süt Fabrikasını gezdi.

Karşılıklı görüş alışverişinde bulunulan ziyaretlerde TISİAD yönetimine başarılı çalışmalarından dolayı; Kürdistan Yatırımcılar Kurumu ve TIBIA yönetimlerince plaket de verildi.

VİZE HAKSIZLIĞI GİDERİLMELİ

 TISİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nevaf Kılıç, oldukça verimli geçen 3 günlük gezi kapsamında önemli konuların masaya yatırıldığını kaydetti. Öncelikle vize uygulamasındaki haksızlıkların önüne geçilmesinin masaya yatırıldığını aktaran Kılıç, “İstanbul veya Ankara’ya inen Irak yolcuları burada direk vize alarak sorun yaşamadan ülkemize giriş yapmaktadır. Ancak Adana’da bu sistemin olmaması nedeniyle sıkıntı yaşanmaktadır. Bu sorun acilen çözülmelidir” dedi. Ayrıca Adana-Erbil Uçak Seferlerine ilginin arttırılması gerektiğini bildiren Kılıç, “Bu hattın kullanılabilir hala gelmesi iki ülke içinde çok önemlidir” dedi.

 KARŞILIKLI GELİŞ-GİDİŞLER SÜRECEK

 Temaslarında; Irak İşadamları Birliği ile geçen yıl yapılan işbirliği protokolünü de hatırlatan Kılıç, “Bu protokol kapsamında yapılan çalışmalarımız artarak devama edecek” dedi. Mayıs ayında Erbil’e bir iş gezisi planladıklarını ve görüşmelerde bu konuya da değindiklerini bildiren Nevaf Kılıç, Eylül ayında ise Mersin’de bir Türkiye-Irak İş Zirvesi yapmayı hedeflediklerini anımsattı. Bu organizasyonlara Irak’taki kurum ve kuruluşlardan da destek geldiğini aktaran Başkan Kılıç, TIBIA’nın da önümüzdeki günlerde üyeleri ile Mersin’e çıkarma yapmak istediğini bu konuda da TISİAD ile işbirliği yapmak istediklerini, kendilerinin de bu talebe olumlu yanıt verdiğini bildirdi.

 “IRAK’TAKİ AVANTAJIMIZI KORUMALIYIZ”

 Irak’ın çok yakın bir gelecekte bölgenin yeni Dubai’si olacağını vurgulayan TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç, “Bugün bin 500 Türk şirketinin iş yaptığı ve binlerce Türk kişinin çalıştığı Irak ile ticaretimiz her geçen gün artmaktadır. Erbil 2014 yılında Arap Ülkeleri Turizm Başkenti ilan edilmiş olup, bölgedeki yeniden yapılanma çalışmaları sürmektedir. Birçok marka otel ve restoren zinciri bölgede şube açma çabasındadır. Refah seviyesinin yükselmesi ile yabancı yatırımcı ve yabancı işçi sayısı da gün geçtikçe artmaktadır. Türkiye olarak Irak’taki öncelikli tercih edilme avantajımızı kaybetmemeli aksine daha da güçlendirmeliyiz. İşte TISİAD’da bunun için çabalamaktadır” diye konuştu.

 

ARTUKLU HABER AJANSI

 

 


25° / 13.5°
  • BIST 100

    10169,43%-0,04
  • DOLAR

    32,29% 0,11
  • EURO

    35,00% 0,09
  • GRAM ALTIN

    2450,83% 0,20
  • Ç. ALTIN

    3912,88% 0,00